Implantologija stomatološka ordinacija Banja Luci

Parodontologija stomatološke usluge u Banja Luka: U zaključku, zubar Banja Luka je ključni stručnjak za održavanje oralnog zdravlja. Redoviti posjeti zubaru i održavanje oralne higijene su ključni za očuvanje zdravlja zuba i desni. Posebno ističemo činjenicu da ste upravo Vi veoma važan dio našeg tima, jer uvažavamo sve vaše sugestije i želje i na taj način zajednički pronalazimo najbolja rješenja. Odabir stomatologa je isključivo Vaš izbor, a mi smo tu da Vas uvjerimo da niste pogriješili. Otkrij dodatno informacije na stomatološke usluge Banja Luka.

Nedostatak zuba je čest među starijim osobama i može utjecati na njihov kvalitet života. Možda ćete imati problema sa žvakanjem i pravilnim govorom i gubitak kostiju u vilici. Dobra vijest je da zube koji nedostaju možete zamijeniti zubnim implantatima ako želite dugoročno i pouzdano rješenje. Zubni implantat izgleda i osjeća se kao prirodni zub, od čega koristi starijim osobama poput vas na mnogo načina. Šta su zubni implantati? Jesu li oni bolja alternativa uklonjivim protezama? Da li su sigurni i efikasni za starije osobe? Čitajte dalje kako biste saznali više o zubnim implantatima za starije ljude. Kako se provodi proces ugradnje zubnog implantata? Svrha zubnih implantata je podrška zamjenskom zubu ili mostu hirurškim implantiranjem umjetnih korijena u čeljusnu kost. Mogu biti odlična opcija ako ste izgubili zube zbog ozljede, bolesti ili nečeg drugog. U stvari, većina stomatologa će vam reći da dentalni implantati imaju do 99% uspješnosti. To znači da postoji 1% rizik od kvara zubnih implantata.

Trake za izbeljivanje zuba će pomoći da se rešite mrlja na zubima. Ove trake su vrlo tanke, gotovo nevidljive i obložene su gelom za izbjeljivanje na bazi peroksida. Nosite ih nekoliko minuta dnevno tokom nedelju dana ili duže. Rezultati su vidljivi za samo nekoliko dana, a traju najmanje godinu dana. Rezultati sa trakicama nisu tako dramatični kao kod kompleta za izbjeljivanje, ali trake su jednostavne za korištenje i prilično pouzdane.

Vaše dijete bi trebalo posjetiti zubara do svog prvog rođendana. Rana preventivna njega dugoročno štedi novac. Izvještaj CDC-a pokazuje da su troškovi stomatološke njege skoro 40% niži u periodu od 5 godina za djecu koja posjećuju zubara do 5 godina. Vaš stomatolog može predložiti kada bi vaše dijete trebalo početi koristiti vodicu za ispiranje usta. Moraćete da sačekate dok on ne zna kako da to ispljune. Podsjetite svoje dijete da dva puta dnevno pere zube s fluorom pasta za zube pune dvije minute koja ne samo da se bori protiv karijesa i jača zube, već i daje starijoj djeci samopouzdanje da imaju svjež dah. Električna četkica mogla bi učiniti četkanje zuba zabavnijim za predtinejdžere. Čišćenje koncem je izuzetno važno u ovom trenutku jer je većina trajnih zuba izbila, a čišćenje između njih pomoći će spriječiti karijes i održati njihova usta svježima. Ohrabrite djecu koja se bave sportom da nose štitnike za usta kako bi zaštitili svoje zube od ozljeda. Make surDjeca koja nose aparatić za zube koriste električnu četkicu i vrlo temeljito čiste konac kako bi izbjegli bijele mrlje na zubima kada se aparatić skine.

Uklanjanje mrlja na caklini (spoljašnjem delu zuba) naziva se “ ekstrinzično izbjeljivanje.” Mrlje koje su ostale nakon pušenja ili pijenja crnog vina, čaja ili kafe obično se lako uklanjaju lakom od strane vašeg higijeničara prilikom čišćenja zuba ili pomoću paste za poliranje i izbjeljivanje zuba. Kada uklanjate mrlje, jednostavno otkrivate boju dentina tako što čistite caklinu od mrlja. Ovo može učiniti da zubi izgledaju bjelji, ali fizički ne mijenja boju zuba.

Zakažite termin. Većina stručnjaka preporučuje pregled zuba svakih 6 mjeseci – češće ako imate problema kao što je bolest desni. Tokom rutinskog pregleda, vaš dentalni higijeničar će ukloniti naslage naslaga koje ne možete očetkati ili obrisati koncem i potražiti znakove karijesa. Također će tražiti rane znakove oralnog karcinoma, istrošenost zbog škrgutanja zubima i znakove bolesti desni.

Bitno je da prva posjeta bude bezbolna i da se djeca upoznaju sa ordinacijom, aparaturom i metodama rada. Takođe je bitno animirati dijete i pridobiti njegovo povjerenje, kako bi svaki naredni put dijete rado dolazilo u ordinaciju. Roditelje treba podučiti kako da pravilno peru zube djeci, kako bi djeca poslije i sama nastavila pravilno održavati oralnu higijenu, koja je važan dio preventivne stomatologije. Preventivna stomatologija se također bavi očuvanjem zdravlja zuba, ali se fokusira na sprečavanje problema prije nego što se oni pojave. Redoviti pregledi, čišćenja i primjena fluoridnih tretmana mogu spriječiti nastanak karijesa i drugih problema s zubima. Pogledaj dodatno informacije u https://drcavic.com/.

About the Author