Parodontologija stomatološke usluge 2023

Odlično dentalni implantati stomatološke usluge: Stomatologija Banja Luka predstavlja granu stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem stomatoloških bolesti i poremećaja. U Banja Luci postoje brojne stomatološke ordinacije koje nude različite vrste stomatoloških usluga i tretmana. Ove usluge uključuju pregled zuba, čišćenje, liječenje karijesa, protetske nadoknade, uklanjanje zubnih naslaga, liječenje upale desni, kao i estetske stomatološke tretmane. Otkrij dodatno detalji u stomatoloska ordinacija Banja Luka.

Bolji govor: zubi koji nedostaju mogu otežati izgovaranje određenih slova i zvukova. Neko sa prazninama u osmehu može da mrmlja ili promrmlja. Zubni implantati pružaju pouzdanu i stabilnu zamjenu zuba za jezik i usne, omogućavajući pacijentima da govore jasnije i sigurnije. Održavanje pravilnog oralnog zdravlja posebno je važno kako starite. Postajete osjetljiviji na probleme sa zubima zbog starenja, upotrebe lijekova i osnovnih zdravstvenih stanja. Vaši zubi mogu pretrpjeti nekoliko promjena koje utiču na njihov izgled, snagu i funkciju. Osim toga, vaši zubi mogu biti izloženi većem riziku od karijesa, infekcije, promjene boje i gubitka zuba (posebno ako ste imali značajan karijes ili bolest desni).

Kako starimo, spoljašnji sloj zubne gleđi se troši. Donji sloj, nazvan dentin, je žuti. Zato je važno pokušati izbjeći bojenje zuba na prvom mjestu, posebno nakon izbjeljivanja. Ako vodite računa o hrani i pićima koja mijenjaju boju zuba, rezultati izbjeljivanja mogu trajati i do godinu dana. Prečesto izbjeljivanje zuba može učiniti da oni izgledaju prozirni i plavi, tako da ćete poželjeti da zadržite svoj novi osmeh.

Pazite na slatke lijekove: dječiji lijekovi mogu biti aromatizirani i slatki. Ako se zalijepe na zube, povećava se mogućnost nastanka karijesa. Djeca koja uzimaju lijekove za hronična stanja kao što su astma i srčani problemi često imaju veću stopu propadanja. Podsjetite svoje dijete da dva puta dnevno pere zube s fluorom pasta za zube pune dvije minute koja ne samo da se bori protiv karijesa i jača zube, već i daje starijoj djeci samopouzdanje da imaju svjež dah. Električna četkica mogla bi učiniti četkanje zuba zabavnijim za predtinejdžere. Čišćenje koncem je izuzetno važno u ovom trenutku jer je većina trajnih zuba izbila, a čišćenje između njih pomoći će spriječiti karijes i održati njihova usta svježima. Ohrabrite djecu koja se bave sportom da nose štitnike za usta kako bi zaštitili svoje zube od ozljeda. Make surDjeca koja nose aparatić za zube koriste električnu četkicu i vrlo temeljito čiste konac kako bi izbjegli bijele mrlje na zubima kada se aparatić skine.

Ovaj proces dehidrira zube. Oni se rehidriraju dok jedete i pijete tokom narednih dana. Zato je važno da vodite računa o tome šta konzumirate odmah nakon izbeljivanja zuba. Štiteći svoje zube od preranog ili ubrzanog starenja, možete spriječiti pogoršanje unutrašnje promjene boje. Jednostavne promjene načina života, poput bolje hidratacije, mogu spriječiti trošenje kiseline (plus, hidratacija ispravlja suha usta, što smanjuje rizik od karijesa!). Kada je unutrašnji deo zuba izbeljen, boja koja se reflektuje kroz spoljašnju caklinu vaših zuba je svetlija, zbog čega zub uopšte izgleda belji i svetliji.

Postoji toliko dobrih razloga da očuvate zube i desni vaše porodice zdravim. Njihovi blistavi osmesi. Mogućnost žvakanja za dobru ishranu. Izbjegavanje zubobolje i neugodnosti. Nova istraživanja sugeriraju da bolest desni može dovesti do drugih problema u tijelu, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti. Zapravo, većina stručnjaka se slaže da se gotovo svaki karijes i većina bolesti desni mogu spriječiti dobrom oralnom higijenom. Govorimo o tome da svaki dan odvojite nekoliko minuta za četkanje i čišćenje koncem. To nije puno zauzvrat za doživotne zdrave zube i desni.

Implantologija je najmlađa grana u stomatologiji, ali i grana koja najbrže napreduje. U današnje vrijeme uspješnost ugradnje implanata je 99%. Ugradnja implanata je danas rutinska operacija i obavlja se veoma brzo. Koliko zuba je potrebno za jedan dentalni most, toliko i implanata treba ugraditi za most na implantima. Zubne krunice na implantima se najčešće ne vezuju za zubne krunice na prirodnim zubima, a samo u određenim slučajevima je moguće njihovo vezivanje. Takođe je moguće raditi i proteze na zubnim implantima. Pogledaj više informacije u https://drcavic.com/.

About the Author